Facebook visie op Metaverse - de laatste ontwikkelingen

Mark Zuckerberg geeft zijn metaverse visie (update)

Share on twitter
Share on linkedin

Zo werkt Meta aan haar metaverse

Je eigen social VR profiel (voor Meta)

(update 24 augustus 2022)

De volgende stap in het Meta/Metaverse proces …

Deze maand begint Meta met het uitrollen van de zogenaamde Meta-accounts. Daarbinnen kun je een Meta Horizon-profiel aanmaken, hetgeen je sociale profiel in VR is (dat losstaand is van je Facebook account).

Dat is een nieuwe manier voor iedereen om in te loggen op hun VR-headsets en om je privacy instellingen te bepalen. 

Er zijn drie privacyopties: Open voor iedereen, Vrienden en familie en Solo.

Meta's metaverse profiles

Is dit relevant voor jou?

Jazeker. Want dit wordt je toegang tot het metaverse dat Meta aan het creëren is. 

Het stelt nog niet veel voor op dit moment. Maar ons advies is altijd: ga er mee spelen, kijk wat anderen doen en denk na hoe het relevant is voor jouw bedrijf. 

Net als met het ontstaan van het internet mid-jaren 90 weet niemand nog waar het metaverse precies heen gaat. 

De beste manier is om mee te doen en je eigen pad erin te bepalen (uiteraard kunnen we je daarmee helpen).

Mark Zuckerberg kondigt volgende generatie VR bril aan

(update 21 juni 2022)

Vandaag ging het over een verbeterde VR bril voor 2023: hogere beeldkwaliteit, realistischer beeldvoering en natuurlijk ook kleiner. Codenaam: Holocake.

Waarschijnlijk wordt dit de eerste bril uit de nieuwe Pro-lijn die Meta gaat introduceren.

Ze blijven de Quest 2 bril en de eerder aangekondigde Project Cambria verbeteren, maar de nieuwste technologie van het bedrijf zal gericht worden op de “prosumer of professionele” markt (en dus ook hoger geprijsd worden).

Meta Holocake

Kijk zeker dit filmpje, je krijgt een mooi inkijkje in de ontwikkelingen bij Meta’s Reality Labs.

Hij schrijft:

Showing some new prototype VR displays as part of our research to make the metaverse as realistic as the physical world. Need to solve challenges with retinal resolution, multiple focal depths, high dynamic range and more -- and then fit all that tech into devices lighter / thinner than anything that exists. We have the best teams in the world working on all these problems.

Avatar winkel voor je metaverse garderobe

(update 16 juni 2022)

Meta's avatar winkel

Ook in het metaverse moet je goed gekleed zijn (vinden velen).

In de Avatar-winkel die Meta vandaag aankondigde kun je eigen look helemaal pimpen qua stijl en merkkleding.

Deze Avatar winkel is nu al te bekijken op Facebook, Messenger en Instagram.

Bekende merken als Balenciega, Prada en Thom Brown zijn al van de partij. De anderen zullen zeker volgen, want ook in het metaverse valt goed geld hieraan te verdienen, voorspellen ze.

Deze Avatar winkel is nu te bekijken op Facebook, Messenger en Instagram.

Voor bedrijven en organisaties is dit ook een mogelijkheid om hun werkkleding, uniformeren e.d. beschikbaar te stellen aan het metaverse publiek. Met 1 klik ben je een KLM piloot … dat heb ik altijd al gewild.

Meta's metaverse deze zomer live

(update 16 juni 2022)

Eindelijk komt Meta met haar metaverse infrastructuur naar Europa. 

In juni gaat Horizon Worlds live in de UK. Dit begint uiteraard alleen voor mensen met een Quest VR bril (er wordt gewerkt aan een web versie). We verwachten dat deze later in de zomer ook in Nederland beschikbaar is. 

Meta introduceert Horizon World in UK (juni 2022)

Zoals te verwachten: Meta’s metaverse moet een one-stop-shop worden voor al je online sociale behoeften, of dat nu gewoon rondhangen met vrienden is of samen een game spelen.

Zoals de naam al aangeeft, bestaat Horizon Worlds uit heel veel verschillende, individuele werelden die gebruikers kunnen verkennen. Of gebruikers kunnen hun eigen wereld maken. 

Daarom moedigt Meta haar gebruikers aan om zelf werelden te bouwen waar nieuwe gebruikers zich in kunnen wagen. Ter ondersteuning lanceert ze hiervoor  een fonds van $10 miljoen USD. 

Ook zal het ter zijner tijd mogelijk zijn om zelf inkomsten te generen met je eigen Horizon World (‘monetization’).

 

Creer eigen virtuele werelden met Meta's Horizon Worlds

Mark Zuckerberg's metaverse visie

(update 1 juni 2022)

De Meta newsroom publiceerde dit filmpje. Mark zegt niet veel nieuws.  Maar let vooral op de clippings die erin zitten, die duidelijk maken hoe hun metaverse infrastructuur eruit gaat zien.

Horizon Worlds: stap voor stap naar het metaverse

(update 17 februari 2022)

Het bedrijf, voorheen bekend als Facebook, zei vorig jaar dat Horizon Worlds, een gratis app voor socializen in VR die al lang in de maak is, nu openstaat voor iedereen van 18 jaar en ouder met een Quest 2-headset in de Verenigde Staten en Canada.

Horizon Worlds is nog geen volledig uitgewerkte metaverse, maar was een eerste stap. Een beetje vergelijkbaar met Altspace

Het is wel een eerste poging om een brede virtuele wereld te bouwen waarin mensen kunnen rondlopen, via digitale avatars, en kunnen communiceren met anderen die er ook virtueel zijn. De lancering was een van de grootste inspanningen die het bedrijf heeft geleverd om VR – en virtuele socialisatie – populair te maken sinds de aankoop van Oculus in 2014.

In Horizon Worlds kunnen gebruikers die een headset dragen, vrienden en nieuwe mensen ontmoeten, games spelen en hun eigen werelden creëren. Gebruikers, die eruitzien als sterk aanpasbare maar pootloze avatars, kunnen hun eigenlijke vingers en handen bewegen om te gebaren in VR, en de monden van hun avatars lijken op levensechte manieren te bewegen terwijl ze spreken.

Met Horizon Worlds hoopt Meta VR van een nichetechnologie, met onzekere use-cases buiten gaming en entertainment, naar een massamarktmedium te duwen. 

Socialiseren in VR is al lang een doel van veel makers van VR-headsets en -apps, maar geen enkel bedrijf is er tot nu toe in geslaagd een enorm aantal consumenten ertoe te brengen headsets te kopen en herhaaldelijk te verschijnen op de manier waarop we dat doen met bijvoorbeeld sociale-mediasites op onze smartphones.

Om mee te doen moet je (helaas) wel eerst een Quest 2-headset te kopen, die begint bij € 350. Helaas is het niet toegankelijk via andere apparaten.

Meta's Superbowl advertentie

(update 11 februari 2022)

Weinig nieuws, maar wel leuk om naar te kijken.

Elke grote adverteerder probeert bij het grootste evenement in de VS, de Superbowl, de aandacht te krijgen. Meta kwam met deze commercial om de grote massa warm te maken voor de mooie nieuwe (virtuele) wereld die gaat komen.

Het thema is ‘QUEST IS READY’. Dus de focus is nog steeds helemaal op de eigen bril. Dit is jammer want dat beperkt de toegang tot mensen met deze bril en dat is nog steeds maar een klein percentage.

Meta's lancering en visie

(update 28 oktober 2021)

“De toekomst van het internet zal in 3D zijn en iedereen zal er mee te maken krijgen.”

Facebook kondigde vandaag haar metaverse strategie aan. Het strategische belang is duidelijk enorm groot … Facebook gaat zelfs haar naam veranderen, in Meta.

Bovenstaande filmpje laat heel goed zien waar zij naar op weg zijn.

De metaverse zal een plek zijn waar we kunnen werken, spelen en contact maken met anderen in meeslepende, online ervaringen.

Waar Microsoft het meer van de zakelijke kant zal aanvliegen (Teams) en via haar gaming platform, zal Facebook het via de sociale kant benaderen, geïntegreerd in al haar kanalen.

Helaas, voorlopig kunnen we er nog niet mee aan de gang. Het betreft slechts de strategische aankondiging (want ze willen de boot natuurlijk niet missen). Over 3-6 maanden zal de beta waarschijnlijk beschikbaar zijn. Zelfs dan is het nog afwachten wanneer de uitrol in Nederland een feit zal zijn.

Meta is een van de belangrijkste metaverse spelers. Continue zijn er updates over het metaverse platform en de hardware die zij maken.
nl_NLNederlands

Graag contact?