Zo bouwt Microsoft aan haar metaverse
Microsoft neemt deel aan Metaverse Standards Forum
(update 22 juni 2022)
De Metaverse standaard zal een enorme stap voorwaarts zijn, voor consumenten en de makers.
De grote partijen (o.a. Meta, Epic, Microsoft, NVIDIA, Unity, Huawei, Sony) hebben nu de handen ineen geslagen. Vandaag was de aankondiging.
Net als bij andere standaarden zoals bij TV, Internet e.d. komt er een gemeenschappelijk protocol waar alles op gebouwd zal worden.
Reuze belangrijk dit en daar zal iedereen in de toekomst van profiteren.
Microsoft kondigt haar Mesh platform aan
(update 2 maart 2022)
Microsoft heeft dinsdag Mesh aangekondigd, een Mixed Reality-platform dat bedoeld is om samenwerking en het maken van apps eenvoudiger te maken.
De oplossing maakt het mogelijk dat iedereen kan deelnemen aan zo’n Mixed Reality sessie ongeacht op welk apparaat hij/zij is.
Dus niet alleen met de verschillende virtual en augmented reality-headsets, zoals de Hololens of een VR bril. Maar ook vanaf tweedimensionale schermen zoals je desktop of je mobiele telefoon.
Verder maakt het ook niet uit waar je bent: in dezelfde kamer of ergens anders op de wereld.
Je kan dan deelnemen middels je Avatar of met een ‘holoportatie’ van jezelf.
Geïntegreerd in Microsoft Teams
Met name dit gedeelte vinden wij heel interessant. Het zal straks standaard in Teams zitten.
Met de integratie van Mesh in Teams kunnen gebruikers binnen Teams heel makkelijk virtuele vergaderingen opzetten.
Tijdens de vergaderingen kun je de anderen zien en met hen praten, als ook video en content weergegeven op de virtuele schermen.
Het is mogelijk om 3D-objecten en -modellen in de ruimte te plaatsen en ook daarmee te interacteren.
Hier gaan we nog veel van horen.
Satya Nadella's keynote over Microsoft Metaverse
(update 2 november 2021)
Hoe gaat het Microsoft metaverse platform eruit zien?
Tijdens zijn keynote op het digitale evenement Microsoft Ignite 2021 legde voorzitter en CEO Satya Nadella verder uit over de visie van Microsoft op de metaverse.
“The metaverse is not just transforming how we see the world. It’s changing how all of us actively participate in it"
Over wat er in de komende drie tot tien jaar zal gebeuren, zei Nadella: “In wezen gaan we van een mobiel en cloud-tijdperk naar een tijdperk van alomtegenwoordige computing en ambient intelligence. Een tijdperk dat de komende tien jaar meer zal digitaliseren dan de afgelopen 40”.
Het belang van de computer en de transformatie zal alleen maar groter, volgens Nadella.
“Als we het hebben over de metaverse beschrijven we zowel het nieuwe platform als een nieuw applicatietype; vergelijkbaar met hoe we begin jaren 90 over het web en websites spraken”.
Echter, het wordt veel breder dan dat: “De metaverse stelt ons in staat om computergebruik in de echte wereld te integreren en ook de echte wereld in computergebruik in te bedden, waardoor elke digitale ruimte ook echt bestaat”.
Het menselijke moet centraal staan
Maar dit is niet zomaar een technische droom, benadrukte hij: “Het belangrijkste is dat we onze menselijkheid met ons mee kunnen nemen en kunnen kiezen hoe we deze wereld willen ervaren en met wie we willen communiceren”. Al die (virtuele/2D/3D) techniek is leuk … “Maar menselijke aanwezigheid is de ultieme verbinding”.
Relevantie voor jou
Microsoft gaat niet voor revolutie maar voor evolutie. Vanuit een duidelijke visie gaat zij een eigen Metaverse-platform ontwikkelen en die vooral ook integreren met al haar andere producten (zowel zakelijk als op consumentenniveau).
Dit gaat aanzienlijke gevolgen hebben voor de werkplek (meer virtueel werken en samenwerken, innovatie) en de producten en diensten die je aanbiedt (e-commerce, klantenservice etc.)
Voorlopig kunnen we alleen in opties en scenario’s denken. Dit is niet meer dan de aankondiging en pas mid-2022 (schat ik) komt de echte software beschikbaar.
Op andere platformen (Roblox, Altspace) kun je nu al wel experimenteren. Ons advies is om dit ook al echt te gaan verkennen en Microsoft’s ontwikkeling goed te blijven volgen want zij zullen zeker een van de leiders zijn.
Microsoft gaat head-on met Facebook
(update 2 maart 2021)
Microsoft gaat zijn eigen versie van het Metaverse creëren en zal dat integreren met verschillende producten van het bedrijf (vooral met Teams).
Microsoft zal een soort “zakelijke” versie van de virtuele wereld creëren. Gebruikers kunnen digitale kantoren bezoeken voor vergaderingen met de nieuwe Mesh-technologie.
Facebook komt veel meer van het sociale domein. Omdat zo’n enorme hoeveelheid op haar platform aanwezig zullen zijn, zal Facebook’s metaverse versie net zo belangrijk zijn. Op deze pagina staan alle Facebook ontwikkeling en geeft Mark Zuckerberg zijn metaverse visie.
Een mooie vooraankondiging, maar het is nog even wachten voordat we er echt mee aan de slag kunnen.